“Ik heb altijd mijn hart gevolgd…”

Dana Winner (Hasselt, 10 februari 1965) zingt al zo lang ze het zich kan herinneren. Het is dan ook logisch dat ze als kind aansluit bij het kerkkoor en dat ze in het dorpscafé boven op een bierbak gezet wordt om mee te zingen met de discobar.

Wanneer de meisjes van het volleybalteam waar Dana bij speelt, haar voor de grap inschrijven voor een zangwedstrijd, verandert haar leven totaal. Want Dana komt – tot haar eigen verbazing- als winnares uit de bus. En vanaf dat moment gaat het snel. Met haar versie van het Carpenters-liedje ‘Op Het Dak Van De Wereld’ heeft ze in 1989 een eerste hit te pakken.

Het is meteen de start van een indrukwekkende carrière waarin de successen elkaar snel opvolgen. ‘De Oude Man En De Zee’, ‘Woordenloos’, ‘Westenwind’ en ‘Zeven Regenbogen’ belanden allemaal bovenaan de hitparade. De populariteit van Dana in eigen land is fenomenaal, want ze wordt vijf keer verkozen tot beste zangeres.

Maar ook het buitenland ontdekt haar ‘gouden stem’. Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Zweden sluiten Dana in het hart. Ze geeft er onvergetelijke optredens en duikt er de hitparades in. Zij is de eerste Belgische die erin slaagt om de meest gedraaide artieste op de Duitse radio te worden. En in Nederland roept Radio 2 haar bijdrage aan de duetten-CD met liedjes van André Hazes uit tot ‘hét kippenvel-moment’ van de plaat. Dana’s Engelstalige cd’s verkopen dan weer als zoete broodjes in Zuid-Afrika en ze is er één van de succesvolste zangeressen.

Wereldwijd verkocht Dana intussen ruim 2,5 miljoen cd’s. In binnen- en buitenland woonden honderdduizenden mensen een uitverkocht optreden van haar bij. En of het nu in een grote concertzaal is of in een intiem theater, overal weet Dana het publiek te raken met haar unieke stem, haar zorgvuldig uitgekozen liedjes en haar stijlvolle shows.

Door de deelname in 2016 aan het VTM-programma ‘Liefde voor Muziek’ maakte Dana jong en oud nog eens duidelijk dat ze één van onze strafste zangeressen is. Haar intense en doorvoelde vertolking van ‘One Moment In Time’ was hét muzikale tv-moment van het jaar. Het platina album ‘Puur’ dat ze vervolgens uitbracht met daarop ook de hits ‘Zee Vol Dromen’ en ‘Weer Verder Gaan’ ging maar liefst 26.000 keer over de toonbank. Volkomen terecht won Dana de Zomerhit Award voor ‘beste zangeres’.

Al dat moois krijgt nu een prachtig vervolg. In de volksmond zegt men : ‘je eerste liefde vergeet je nooit’. En de eerste liefde van Dana is de muziek. Al een leven lang heeft muziek haar hart gestolen, en het is de muziek die – over alle stijlen en genres heen – haar voortdurend inspireert, begeestert, troost biedt of gelukkig maakt.

Het was Dana’s droom om ooit eens een plaat te maken met liedjes die haar nauw aan het hart liggen en die ze op haar muzikale levenspad tegengekomen is. Die droom is nu werkelijkheid geworden met het schitterende album ‘Eerste Liefde’. Frank Vander linden van De Mens schreef de meeste teksten en Dana heeft de liedjes vol overgave ingezongen met haar gekende passie.

Het album ‘Eerste Liefde’ is niet alleen een mijlpaal in de succesvolle carrière van Dana Winner maar ook een must voor elke muziekliefhebber, en het begin van nog veel moois dat er zit aan te komen.